CARA MEMOTONG LOBAK MERAH YANG BETUL

9 07 2007

carrot @ lobak merah

Pernahkah kita terfikir yang cara kita memotong lobak merah atau sayur-sayuran lain kita hendak memsak adalah salah. Kenapa salah? Ini kerana cara kita memegang lobak tersebut adalah tidak mengikut posisi yang sepatutnya. Di sini saya ingin berkongsi tips-tips cara yang betul untuk memotong lobak merah.

Untuk mendapatkan potongan lobak merah yang sekata, kita hendaklah memastikan bahawa tangan kita berada di atas lobak merah. Jari hantu pula hendaklah berada di posisi paling atas untuk memudahkan kerja kita. Untuk mendapatkan potongan yang sama bagi setiap potongan, pastikan mata pisau berada di hadapan permukaan kuku jari hantu kita. Semasa memotong, hanya gerakkan jari hantu kita diikuti dengan mata pisau. Denngan menggunakan kaedah ini, potongan lobak merah kita adalah sama dan ianya juga dapat mempercepatkan tugasan kita semasa memotong lobak merah.


Actions

Information

7 responses

9 07 2007
josh gRoBaN

betul ker nie???kna try kat umah neh…hehe..

9 07 2007
avataraang

nasib la aku bukan na jadi tukang masak…
hehehe..tapi untuk jadi cikgu yg serba boleh terpaksa ketahui segalanya..

9 07 2007
josh gRoBaN

ilmu nie banyak…x abis kita nak belajar..so ilmu yg sebegini la perlu fitik beratkan selain daripada ilmu fardhu ain…jangan ambik mudah..kerana ilmu yg ditonjolkan adalah untuk memntapkan lagi hidup kita ini…

9 07 2007
Bilik Sebelah

*Sila delete komen diatas*
Pandai la josh groban.. Ko komen2 ni pandai, wat la blog sendiri.. Hmm, zila, mengikut etika masakan dan kebersihan premis, meja (yang tersiar pada gmbr diatas) saya lihat tidak kemas.. Sila titik beratkan kekemasan dan kebersihan tempat kerja supaya kualiti makanan terjamin..Kalau potong bahan masak lawa2 tapi x bersih pun xda guna.. Kan?

10 07 2007
josh gRoBaN

x mampu la nak wat blog sdiri…huhu…baca n faham blog org pun da bez…lgpun dapat comment…arap comment 2 membina la…hehe…

10 07 2007
synergy9890

kepada ‘bilik sebelah”…masa pengambaran dijalankan, Mr Shaun Nykvist hanya demenstrate jer…bukan nak masak betul2..(membazirkan lobak katakan..)…lgpun dia nak tunjuk smua fungsi n kegunaan pisau yg kita dapat lihat bersepah kat atas meja 2…dat why la bersepah jer…boleh dimaafkan la…tp kalau nak masak…pastikan meja kerja anda tidak bersepah untuk mendapatkan makanan yg berkualti bagi menjamin kesihatan anda…huhuhu…

11 07 2007
josh gRoBaN

ble ker g2???

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: