KACANG

21 06 2007

dsc02023a.jpg

ramai remaja sekarang bimbang untuk memakan kacang keran masalah jerawat. menurut kajian yg telah diajalnkan, kacang mempunyai kandungan lemak yang tinggi namun 85% daripada kandungan lemaknya adalah lemak tidak tepu (monounsaturated dan polyunsaturate) dalam sistem metabolisma, kandungn lemak tidak tepu boleh membantu menurunkan kadar kolesterol jahat dan meningkatkan kadar HDL iaitu lemak baik.

selain itu, kacang juga kaya dengan zat besi dan juga kalsium yang mana membantu perjalanan gula di dalam darah kita. selain itu, kacang juga membantu mengurangkan risiko sakit jantung serta mengurangkan kadar lemak di dalam badan.

Pertubuhan Makanan dan Ubat-ubatan Amerika Syarikat menyarankan rakyatnya supaya mengambil segenggam kacang sehari iaitu mengandungi nutrisi lengkap yg mana diperlukan oleh tubuh manusia dan bertindak melindungin badan daripada penyakit.


Actions

Information

2 responses

22 06 2007
liza

ptandingan mengira kacang ker???

6 07 2007
josh gRoBaN

jerawat batu…sakit wooo…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: