BAHAYA MAKANAN SEGERA @ FAST FOOD

9 07 2007

baby wif McD..

Sedarkah kita bahawa makanan segera yang menjadi kegilaan masyrakat kita sekarang mempunyai kandungan gula, lemak dan garam yang sangat tinggi. Fakta ini disahkan sendiri oleh pakar-pakar pemakanan. Kandungan bahan-bahan tersebut boleh menyebabkan pelbagai penyakit yang mana sangat membahaya seperti obesiti, darah tinggi, dan mungkin kanser. Tahap kesedaran masyarakat zaman sekarang tentang bahayanya makanan segera sememangnya sangat rendah. Dibantu pula dengan pengiklanan secara besar-besarkan oleh syarikat-syarikat makanan segera ini untuk menarik minat pencinta makanan segera mencuba apa yang mereka hasilkan. Sebagai contoh, jika kita membeli surat khabar, syarikat makanan segera menyediakan ‘brosure’ untuk mempromosikan makanan mereka berserta kad diskaun.

stop fast food!!!

Langkah bijak yang diambil oleh Kementerian Kesihatan Malaysia untuk mengharamkan pengiklanan makanan segera melalui media massa yang mana dibantu oleh Kementerian Penerangan Malaysia adalah satu langkah yang sememangnya patut dipuji. Kesedaran rakyat Malaysia tentang bahayanya makanan segera hendaklah dipertingkatkan bagi menjamin kehidupan yang lebih berkualiti.


Actions

Information

31 responses

9 07 2007
Mr.Bilik Sebelah

Makanan bukan fast food pun datang kan bahaya jugak.. kalu makan nasi lemak, roti canai, minum teh tarik, nasi goreng berminyak, sup berlemak pun boleh datangkan penyakit jugak.. Tak kira la kita makan ape, yang penting jangan berlebihan… OK? (kalau makan kat chicken hartz xpe la makan lebih, kita bayar.. Hehehehe)

9 07 2007
synergy9890

betol tuh…jangan la malam2 pergi mamak..makan roti canai n nasi lemak telur mata…dok kat bilik jer la…kalau nak pegi pun, minum air jer la..tp pastikan air tu adalah air suam…hehehe…

9 07 2007
Mr.Bilik Sebelah

ala, air suam pun kalu diminum banyak, kembung perut jugak tau…
xelok untuk perut yang sudah sedia buncit.. hehehehe…

9 07 2007
synergy9890

jangan la minum banyak…hehe…kan kita kna minum 8 gelas jer sehari..so pastikan cukup 8 gelas 2..hahaha…

9 07 2007
josh gRoBaN

betol tuh…ikut petua nie…baru la kehidupan anda betul2 berkualiti..hehehe…

9 07 2007
avataraang

ala jgn la disalahkan pengiklanan sahaja..cube angkat tangan sape yang x g restoren fast food ble elaun masuk?…hehehe..
jadi amalan pemakanan kita la jadi pangkal citenye…:)

9 07 2007
josh gRoBaN

ok…kita citer pasal malan pemakanan…apa makanan ruji kita???Nasi kan…bukan burger..atau ayam goreng 2…dari mana kita tau yg McD ada keluarkan new recipe dia???iklan kan…so…dat why la iklan memainkan peranan penting…memang membantu dalam penjualan produk diorang…jita yang pegi makan lpas tengok apa yg dia iklankan…kalau x tgk…ada kita nak pergi makan???xde kan…???fikir-fikirkanlah…

9 07 2007
synergy9890

betul 2…sokong josh groban 100%…

9 07 2007
josh gRoBaN

sokong jerk ker…belanja r…

9 07 2007
synergy9890

nak apa???

9 07 2007
josh gRoBaN

apa-apa yang patut…hehe..wat chinese soup pun ok gak..mcm bez jer…

9 07 2007
synergy9890

chinese soup??hek eleh senang punya permintaan aper…tp sori la..sharp fin xde…grass noodles ada…ble???

9 07 2007
josh gRoBaN

layanzzz….janji kenyang perutku ini…tp ingat…pastikan ianya berkhasiat ek…hehehe…

9 07 2007
synergy9890

insyaAllah berkhasiat….n HALAL…

9 07 2007
Bilik Sebelah

Patut la komen sampai 14, korang (synergy & Josh gorban) pegi bantai bersembang!? weh, YM kan ada.. Ape la…

10 07 2007
josh gRoBaN

haha…xpe…cakap benda yg betulllinfo2 menarik untuk dikongsi…nak join ker???jom r…huhu…

10 07 2007
avataraang

hmm..aku kena pangkah kat cni..xpe la..lain kali xnak hantar ape2 komen lagi..

10 07 2007
synergy9890

woi josh groban…cian avataraang…jangan la wat mcm 2 lagi…xpe avataraang…aku support ko…nie bkn blog josh groban…blog aku…ko dialu-alukan untuk hantar komen…peace…–

10 07 2007
avataraang

thankz mr.synergy9890 atas sokongan tersebut..insyalllah ade ape2 komen yg blh diberi berkaitan entri aku akn cbe bagi..hehehe

10 07 2007
josh gRoBaN

wes…apa nie…boikot aku ker???

12 07 2007
Mr.Bilik Sebelah

Yes, josh groban kene boikot.. Huahuahua.. Xpe2, aku dipihak kau josh..

12 07 2007
avataraang

alamak..Mr.Bilik Sebelah berpihak pada josh la..ape yg telah dilakukan josh pada Mr.Bilik Sebelah sbnrnya? adekah josh telah m’yantau Mr.Bilik Sebelah..Mr.Bilik Sebelah sedarla kau ni pembantu mu..huahua..

12 07 2007
al-Marbawi

kata Pn.Nora Emir (hehe).. makan la di burger King sbb burger King pakai grill (panggang) bukan fried (goreng dengan minyak).. tapi bK mahal la… huhu..

12 07 2007
josh gRoBaN

kalaU da tAu mAhAL..jAngAn lA p mAkaN..nAsiB beK akU x PenaH mAkaN sMua tUh…

12 07 2007
synergy9890

nak makan ble…tp kna la pandi budjet…tp jgn selalu..coz fast food nie memang bahaya giler…banyak sangat bahan kimia dalam 2…

13 07 2007
Mr.Bilik Sebelah

Pergh, pandai ckp fast food bnyk bahan kimia, tapi pg jugak makan selalu.. kau ingat aku tak tahu!?

13 07 2007
synergy9890

mAna tAu niE?eLauN nIe akU baRu mAkaN KFC skali n McD sKali…2 pUn g TeMan kEngkAwan mAkan..kAlaU meManG x mEraSa lA…

26 07 2007
josh gRoBaN

bia betul ko synergy9890…x caya la aku…hehehe…

27 11 2007
ViaArcandycrussy

Hello, Very nice site about diet for brides! [url=http://gambling.xoomwebs.com/gambler/index.html]gambling[/url] gambling money [url=http://gambling.xoomwebs.com/gambler/index.html]gambling[/url] look this [url=http://gambling-online.hostico.net/map.html]gambling-map[/url] Online gambling allows you to calculate the odds of your every move online. [url=http://gambling-online.hostico.net/index.html]gambling-online[/url] Regards

8 05 2008
aimz

Mknan segra mmang mmbahayakn ksihtn manusia… byk kolestrol…

4 07 2008
pikachu

mknn sgera @ fst food leh m’mudaratkan kshtn tetapi mknn sgera lah y m’jd k’gilaan lapisn msyarakt…tak kira knk-knk,remaja malah orang tua pun turut menyukainya…lgpn mknn sgra ni cpt,mudah didpti & b’patutan…jz online utk order mknn sgera,kita leh m’nikmatinya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: